Ede Veldhuizen en het thuisgevoel

Ondanks ik vanaf 2007 woonachtig ben in Bennekom blijf ik een zwak houden voor Ede Veldhuizen. Ik rijd er regelmatig met de auto doorheen, niet dat de wijk per fiets onbegaanbaar is, alleen bezit ik minder dan de 1.3 fietsen die een gemiddelde Nederlander volgens de statistieken moet hebben. Ik haal zelfs de 0.1 niet. 😄 Ik loop liever dan dat ik fiets, maar gezien de afstand tussen Ede en Bennekom is de auto praktischer. Sowieso ben je rijdend in Ede overal binnen een kwartiertje. Als ik ergens ben geweest en niet meteen naar huis wil, rijd ik negen van de tien keer een blokje om door Veldhuizen. Een kleine sightseeing tour. Ik ben hier niet uniek in. Ik hoor van anderen dat zij ook door hun oude woonomgeving rijden. Nostalgie, hetgeen je naarmate je ouder wordt meer bevattelijk voor bent. Elke straat in Veldhuizen ken ik, zeker in Veldhuizen B. Het is voor mij onmogelijk om te verdwalen en ik waan mij terug in mijn jeugd. Aan veel plekken kleven herinneringen. De wijk is diverser qua opbouw en de blokken hebben een eigen bouwstijl. De verscheidenheid aan straten zijn mooier dan elders. Hier ken ik de meeste straten van naam, terwijl als men mij in Bennekom de weg vraagt een paar straten verdergelegen al niet meer bekend ben. Best genant, gelukkig heeft bijna iedereen een routeplanner of het equivalent hiervan namelijk de mobiele telefoon. Als kind was ik mij meer bewust van de omliggende straten. Steeds een stukje verder verkennen of thuis komen bij klasgenoten die verderop woonden. Zelfs decennia later ken je veel mensen bij naam en weet je hun ouderlijke woningen. Veldhuizen B is mijn favoriete wijk van Ede. Veldhuizen is mijn jeugd en geschiedenis. Kom je mensen uit Veldhuizen elders tegen dan is automatisch een band. 'Kom je ook uit Veldhuizen? Dan voelt toch anders.' 😄

Geen eenheidsworst

Natuurlijk is het sentiment, maar ook zonder dit gevoelscomponent zie je dat de huizen minder eenheidsworst zijn. De woonblokken hebben wisselende architectuur en niet de standaard rijtjeswoningen zoals in andere wijken gangbaar zijn. Er is meer verschil. Ik ben verbaast hoe in Kernhem alles recht ligt en de woningen dezelfde kleur hebben. Ede Veldhuizen is voor mij een voorbeeld hoe de nieuwe wijken in Ede ook ingericht zouden moeten worden. Het voelt of dit er al honderden jaren zo uitziet. Oubollig? Ik denk het niet en als de moderne tijd rechte straten en dezelfde huizen betekenen verliezen de woningen hun eigenheid. De verschillende bouwstijlen maken van de verschillende woonblokken indirect mini-buurtjes. Het oogt logischer dat de woonerven en de binnenpleintjes onlogisch in elkaar opgaan. Ja, je kunt minder huizen kwijt op deze wijze dan in rechte blokken. Natuur en vrije positionering is kostbaarder qua grond en betekent minder aantallen woningen. Ik denk dat (zeker op de langere termijn)  leefkwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en zoveel mogelijk woningen wegzetten een keuze is die ten koste van leefbaarheid gaat. Meer ruimte zorgt voor minder op elkaar gepakt zitten, meer leefruimte is  minder irritatie. Uiteindelijk kies je een plek waar je fijn kunt wonen en dan geniet  de vrije ruimte, de speelse opzet de voorkeur boven het aantal woningen. Het is jammer dat zulke politieke keuzes nooit prevaleren. 

Langenhorst Ede. Drive in woningen met de keuken en woonkamer op de tweede verdieping. Hier had ik vroeger een krantenwijk (De Edesche Courant) en ik ken alle straten. Heerlijk flyeren en folderen met de verkiezingen. (Foto 2006: eigen collectie) 

De Hofbeeklaan met aan de rechterzijde de Nienhof. Aan deze lange ontsluitingsweg vindt je : De hoven en  vervolgens de beken. Briljant bedacht of plagiaat van elders? (Foto 2006: eigen collectie)

Zicht op de Langenhorst flat vanaf het winkelcentrum van de Bellestein (Foto 2006: eigen collectie)

Veel openbaar groen is behouden

Het groene aspect in de wijk is duidelijk zichtbaar. Oudere bomen die hier meer dan honderd jaar staan zijn bewaard gebeleven zoals bij de Liebeek. Deze bomen stonden er destijds als rij bomen naar een boerderij die hier rond 1900 stond. De weg langs het fietspad aansluitend naar de Bellestein is volgens kaarten rond 1870 al aanwezig. De natuur is veelvuldig aanwezig en de wijk heeft veel vijvers en groen.   

afsluiting

Waarom niet woonachtig in deze wijk? Het is toeval ik een huis in Bennekom tegenkwam. Tegelijkertijd is het fijn om elke levensfase op een andere locatie te wonen. Ik sluit niet uit dat wanneer ik bejaard ben ik om die reden uit Bennekom naar elders vertrek. De tijd zal het leren. Ede Veldhuizen heeft een vertrouwd gevoel en blijft voor mij een van de mooiere wijken van Ede. Ik mag er graag wandelen of met de auto rondrijden. 🙂

Ikzelf op mijn balkon van mijn slaapkamer (1993) Ik rijd regelmatig langs mijn ouderlijk huis in Ede Veldhuizen B. Hier gefotografeerd op een zomerse dag op het balkon met muziek aan.